Mažasis apuokas

Iš Kaišiadorių enciklopedija.
Peršokti į: navigaciją, paiešką

Mažasis apuokas (Asio otus L.). Peri, iš dalies migruoja, žiemą klajoja. Dažnai aptinkamas, bet negausus paukštis. Lizdų sau ieškosi miškingų teritorijų pakraščiuose, laukų giraitėse, parkuose, užima varninių paukščių lizdus. Apuokas slaptingas ir atsargus. Gausumas kinta. Nemažai jų žūva atšiauriomis žiemomis. Kiek peri porų, tiksliai nežinoma, tačiau šių apuokų rasta beveik visoje rajono teritorijoje. kasmet gali perėti 50-60 porų. Veisimuosi sąlygos palankios.

Europoje saugomas Berno konvencijos (2 kat), Lietuvoje - Laukinės gyvūnijos įstatymo.

Literatūra

  • Kaišiadorių rajono gyvūnijos atlasas 1986-1997 m. Žuvys, varliagyviai, ropliai, paukščiai, žinduoliai / sudarė Vidmantas Malinauskas. - Vilnius: „Gamtos pasaulis“, 1998. - P. 124.

Asmeniniai įrankiai
Vardų sritys
Variantai
Veiksmai
Naršymas
Įrankiai
Nuorodos