Tulžys

Iš Kaišiadorių enciklopedija.
Peršokti į: navigaciją, paiešką

Tulžys (Alcedo atthis L.). Peri, per veisimąsi klajoja, migruoja, šiltomis žiemomis lieka žiemoti. Dažnokas, bet negausus vandens telkinių ir jų pakrančių paukštis. Ypač tinkami gyventi miškingų vietovių žuvingi upeliai. Gausumas 1993-1996 metais smarkiai sumažėjo iki 20 porų (1986-1992 metais rajone kasmet perėjo 40-50 porų), dabar sunkiai ir lėtai atsistato. Biotopų pakanka. Nuolatinės tulžio perimvietės yra Kauno mariose, Lomenos, Žiežmaros, Lapainios, Strėvos, Pravienos miškingose atkarpose, taip pat Neries ir Nemuno upių ardomuose krantuose.

Įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą (3 kat.). Lietuvoje saugomas Laukinės gyvūnijos ir saugomų gyvūnų, augalų, grybų ir jų bendrijų įstatymų, Europoje - Berno konvencijos (2 kat.).

Literatūra

  • Kaišiadorių rajono gyvūnijos atlasas 1986-1997 m. Žuvys, varliagyviai, ropliai, paukščiai, žinduoliai / sudarė Vidmantas Malinauskas. - Vilnius: „Gamtos pasaulis“, 1998. - P. 127.

Asmeniniai įrankiai
Vardų sritys
Variantai
Veiksmai
Naršymas
Įrankiai
Nuorodos